HTML

irodalom házidoga

Kötelező olvasmányokról, fontosabb szerzőkről, műveikről vélemények, hozzászólások és gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

Rilke - Őszi nap

2009.12.28. 10:36 tabe

A címet értelmezve gondolhatjuk, hogy az elmúlásról lesz szó. A verset olvasva ebben nem is csalódunk. Sok vers az őszt mint remény nélküli elmúlást jeleníti meg. Ez a mű abban más, hogy itt Rilke reménykedik és lezár egy éppen aktuális helyzetet. Az első versszakban "Itt az idő Uram. Nagy volt a nyár." a költő lezárja a nyarat, erről az egy sorról egy másik vers pár sora jutott eszembe: "vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak...". A második versszakban kéri Istent, hogy adjon még egy kis napfényt, had piruljanak a gyümölcsök. Szerintem Rilke itt azt akarja az mondani, hogy ne jöjjön még az ősz, még egy kicsit had élvezze a nyár melegét és hangulatát. A harmadik, egyben utolsó versszakban Rilke lezárja az éppen aktuális helyzetet, mert azt írja, hogy akinek nincs háza, annak nem is lesz; aki egyedül van egyedül is fog maradni. A verset pedig egy gyönyörű őszi képpel zárja le.
Tetszik ez a vers mert különleges attól, hogy még reménykedik abban, hogy a nyár még marad egy kicsit és mikor belátja, hogy jön az ősz akkor viszont lerögzít egy éppen aktuális helyzetet. Az jut eszembe erről a versről, hogy mi is így vagyunk az ősszel. Az ősz számunkra is az elmúlást és a halált jeleníti meg, mivel kezdődik az iskola. Még mi is reménykedünk a nyár hangulatába, de amikor lehullik az első falevél (megkapjuk az első egyest) akkor tudatosul bennünk, hogy vége van a nyárnak és neki kell állni tanulni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr651627799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.12.29. 18:38:53

a második felét nem bírtam ki nevetés nélkül, nagyon aranyos a párhuzam a halál és az iskola között :-)
az első részből pedig megtanultam, hogy ez egy lezárós vers: lezárja a nyarat, az aktuális helyzetet etc. summa summarum: Madocsai László vállon veregetne, és jómagam is örömmel nyugtázom, hogy elgondolkodtál egy Rilke-versen.
süti beállítások módosítása