HTML

irodalom házidoga

Kötelező olvasmányokról, fontosabb szerzőkről, műveikről vélemények, hozzászólások és gondolatok.

Friss topikok

Linkblog

Ibsen - A vadkacsa

2009.12.28. 09:08 tabe

Ez a regény nekem sokkal jobban tetszett, mint a Sirály, pedig a vadkacsának is elég abszurd a története. Ibsen csak a másik felvonásban tárja az olvasó elé, hogy miért vadkacsa a regény címe. Az első fejezet elég unalmas is, mert abban az olvasó csak a szereplői kapcsolatokat (gubancokat) ismeri meg. Utána már jobb lesz, mert fény derül az érdekes szereplői jellemekre és a kacsa szerepére. Ekdalt számomra az egyik legszimpatikusabb szereplő, mert semmi nem érdekli és csak a padláson élő állatok gondozása. Nagyon tetszik benne, hogy nem veszi ki a részét a bonyodalmakból és a viszályokból, hanem csak teljes nyugodtsággal az állataival foglakozik. Még a fiával néha vadászatot is szoktak tartani a padláson. A másik szereplő, akinek a jelleme még nagyon teszik, az Hjalmart. Őt semmi más nem érdekli, csak az, hogy feltaláljon egy olyan valamit, amitől jobb lesz a családjának (híresek lesznek). Ez a dolog annyira beteg, hogy már jó (szerintem). Hedvig egy nagyon érdekes szereplő. Csak a padlásszobában szétszóródott könyvek olvasásával van elfoglalva és nem akar elmenni sehova, hanem egész életét a szüleivel akarja leélni. Ez a regény szerintem zseniális, Ibsen olyan dolgokat ír le benne, amik olyan betegek, hogy már jók. Valószínüleg szerintem ezeknek az érdekes viselkedési rendellenességeknek szimbólikus jelentésük lehet. De inkább én azokat nem szeretném megérteni, mert így jó ez a mű: így natúrban és nem továbbgondolva.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesgondolatok.blog.hu/api/trackback/id/tr921627671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2009.12.29. 18:52:10

annyi továbbgondolást azért engedj meg magadnak, hogy ez a regény nem regény, hanem DRÁMA. közelebbről színmű. a szereplők jellemzése jó, de igyekeztél lehetőleg minél kevesebb konkrétumot elmondani a műről - és sikerült.

dosztijevszkij 2009.12.30. 14:16:34

Azért ez elég halvány érvelés, hogy "olyan beteg, hogy már jó", ezért nem is akarod megérteni. Khm. Ezt érettségin ne dobd be szerintem. Illik legalább úgy csinálni, mintha érdekelne.
Láthatóan teszel Ibsenre, de ha nem gondolkodsz el azon, hogy mit is jelenthetnek ezek a szimbolikus cselekvések, akkor sokkal szegényebb leszel, függetlenül attól, hogy mit gondolsz a norvég DRÁMAírókról.

P
süti beállítások módosítása